17 czerwca 2014

Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów

Print Friendly and PDF
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów.


Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.
Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków. Zwykle podaje się z plasterkiem sera, wędliną, masłem, pastą rybną lub ikrą dorsza, pasztetem, dżemem itp., itd.
Bardzo łatwy do zrobienia, smaczna propozycja nie tylko dla dla wegeterian. Bardzo długo można go przechowywać, najlepiej w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką...
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i Panissimo.


Składniki:
  • 50 g otrąb pszennych
  • 80 g płatków owsianych
  • 120 g pestek dyni
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 120 g ziarna słonecznika
  • 70 g nasion siemienia lnianego
  • 70 g ziaren sezamu
  • 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)
  • 12 g soli
  • 700 g letniej wody

Przygotowanie chleba chrupkiego:
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli warstwa masy okaże się grubsza, trzeba będzie chleb kilka minut dłużej trzymać w piekarniku.
  3. Wstaw blachę z masą do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmij blachę i pokrój masę na równe prostokąty (dobrze się sprawdza okrągły nóż do pizzy).
  4. Wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia - po ostygnięciu stwardnieje i bedzie można usunąć papier do pieczenia.
Wymieszane suche składniki. Pkt 1.
Wymieszane suche składniki. Pkt 1.
Zalane i wymieszane. Pkt 1.
Zalane i wymieszane. Pkt 1.
Równa warstwa masy na blasze. Pkt 2.
Równa warstwa masy na blasze. Pkt 2.
Pokrojene w prostokąty. Pkt 3.
Pokrojone w prostokąty. Pkt 3.
Upieczony całkowicie.
Upieczony całkowicie.
Z bliska.
Z bliska.
Z bryndzą, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Zasmakował mi z bryndzą, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Skandynawskie lato 2014 Skandynawskie lato 2014 Jeść czy grać? Jeść czy grać?

inspirował blog Kuchennymi Drzwiami

Knekkebrød upieczono na blogach:

45 komentarzy:

  1. Marcin,
    bardzo dziekuję,że dałeś się namówić na chleb Wikingów!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałem się namówić, i nie żałuję - już mam zamówienie na powtórzenie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetny ! A przy tym, ile informacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo lubię, kiedy „wiem, co jem” :)
      dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. ślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chleb ma jedną niesamowita zaletę - kazdemu się slicznie upiecze :)
      Również dziękuję za wspólnie pieczenie i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Fantastycznie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziekuję za wspólne piekarnikowanie. Wszystki nam się chleb wyjatkowo udał :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Garstka historii podkręciła mi smak chleba i jeszcze mocniej postanawiam do niego wracać, właśnie dziś piekę nastepny z dodatkiem żurawiny.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bedę musiał jeszcze raz upiec, bo szybko znikł, połowa nie jako chleb, ale jako „chrupacze” przed telewizorem. Zwłaszcza te ciensze kawałki. Zamiast czipsów...
      Pozdrawiam i do spotkania przy piekaniku za miesiąc.

      Usuń
  6. Nic dziwnego, że popularność takiego chleba rośnie - ma same zalety:-). Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, same zalety - szybko, łatwo, smacznie i zdrowo :)
      Również dziekuję za wspólne pieczenie i do wspólnego pieczenia za miesiąc

      Usuń
  7. Fajnie sie razem piekło, dziekuję za wspólny czas ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, fajnie się piekło :) Chleb idealny do wspólnego wypiekania - każdemu wychodzi na 100%.
      Również dziękuję za wspólne wypiekanie.

      Usuń
  8. Świetny przepis i niesamowity w smaku chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziekuje za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Z rzodkiewką również bardzo mi smakował,
    ale mam już w planach pastę rybną, będzie pysznie:)
    Zerknęłam przy okazji na Twój chleb bez mąki,
    wygląda równie apetycznie, co chleb Wikingów!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rybą też musi być. bo to 'politycznie' poprawny zestaw :D
      pozdrawiam i dziekuję za wspólne pieczenie.

      Usuń
  10. Chlebek cudowny:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że cudowny. Kapitalnie, że go wynalazłaś i podesłałas Amber, wielkie dzieki też za wspólne wypieanie. Pozdrawiam Cie serdecznie.

      Usuń
  11. Przepis do wielokrotnego powtarzania! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Dzieki serdecznie za wspólne wypiekanie w czerwcu :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Nie tylko zdrowy, dla alergików, ale mega prosty.
    Dziękuję za teraz i do wspólnego za miesiąc !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, megaprosty i nie ma prawa nie udać się :)
      Do wspólnego za mieciąc :)

      Usuń
  13. super! jako dziecko fascynowali mnie wikingowie, więc przepis bardzo mi odpowiada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej zabieraj sie do jego pieczenia, jesli tego jeszcze nie zrobiłas :)

      Usuń
  14. Chlebek idealny !
    Dzięki za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udał nam sie wwszystkim ten wypiek :)
      Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Świetny chlebek, zarówno na słodko i na wytrawnie. Spróbuj koniecznie z miodem! Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbują, a jakże :)
      dziękuje za wspólnie pieczenie

      Usuń
  16. Wyszły idealnie;)) dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszedł idealnie :) dziękuję bardzo :)

      Usuń
  17. Piękne kromki i kanapeczka podobna do mojej :) Bardzo mnie zaskoczył ten chlebek, nie spodziewałam się fajerwerków, a jednak były! Poza wszystkim łatwość wykonania mnie absolutnie oczarowała.
    Dzięki i do kolejnego razu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, rzodkiewka i serek na norweskim chlebie chrupkim rządzą :) dziekuje za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam. Do kolejnego razu.

      Usuń
  18. Nie kupuję chrupkiego pieczywa ale taki własny domowy bardzo nam smakował będziemy do niego wracać! Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też został w trymiga pożarty i poinformowano mnie, że ma być znów pieczony ;)

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. You welcome :)
      and I recommend you this crusty bread to bake - easy and fast to make, crunchy and tasty :)

      Usuń
  20. mamma che bello!!!
    grazie !!!!
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
  21. Cieszę się, że dodałaś ten pyszny chlebek do mojej akcji skandynawskiej. Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko uda mi się upiec jakiś skandynawski chlebek lub bułki - oczywiście zamieszczę :)

      Usuń
  22. Hmm. Przecież mąka żytnia i płatki owsiane zawierają gluten.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, już to poprawiłem, aby nie wprowadziło bezglutenowców błąd. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  23. Witam Panie Marcinie.

    Wspanialy przepis :P mniaaam :P Dzieki

    Pozdrawiam
    Beata Hippi

    PS.I zeby nie bylo....to moje autentyczne nazwisko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis spodobał się :)
      P.S. Aż się wierzyć nie chce z tymi nazwiskami :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...