Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.
Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków. Zwykle podaje się z plasterkiem sera, wędliną, masłem, pastą rybną lub ikrą dorsza, pasztetem, dżemem itp., itd.
Bardzo łatwy do zrobienia, smaczna propozycja nie tylko dla dla wegeterian. Bardzo długo można go przechowywać, najlepiej w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką...
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i Panissimo.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków. Zwykle podaje się z plasterkiem sera, wędliną, masłem, pastą rybną lub ikrą dorsza, pasztetem, dżemem itp., itd.
Bardzo łatwy do zrobienia, smaczna propozycja nie tylko dla dla wegeterian. Bardzo długo można go przechowywać, najlepiej w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką...
Składniki:
- 50 g otrąb pszennych
- 80 g płatków owsianych
- 120 g pestek dyni
- 100 g mąki żytniej razowej
- 120 g ziarna słonecznika
- 70 g nasion siemienia lnianego
- 70 g ziaren sezamu
- 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)
- 12 g soli
- 700 g letniej wody
Przygotowanie chleba chrupkiego:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli warstwa masy okaże się grubsza, trzeba będzie chleb kilka minut dłużej trzymać w piekarniku.
- Wstaw blachę z masą do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmij blachę i pokrój masę na równe prostokąty (dobrze się sprawdza okrągły nóż do pizzy).
- Wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia - po ostygnięciu stwardnieje i bedzie można usunąć papier do pieczenia.
Wymieszane suche składniki. Pkt 1. |
Zalane i wymieszane. Pkt 1. |
Równa warstwa masy na blasze. Pkt 2. |
Pokrojone w prostokąty. Pkt 3. |
Upieczony całkowicie. |
Z bliska. |
Zasmakował mi z bryndzą, rzodkiewką i szczypiorkiem. |
inspirował blog Kuchennymi Drzwiami
Knekkebrød upieczono na blogach:
Marcin,
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuję,że dałeś się namówić na chleb Wikingów!
Pozdrawiam.
Dałem się namówić, i nie żałuję - już mam zamówienie na powtórzenie :)
UsuńPozdrawiam
Świetny ! A przy tym, ile informacji :)
OdpowiedzUsuńNo bo lubię, kiedy „wiem, co jem” :)
Usuńdziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie
Fantastycznie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!
OdpowiedzUsuńRównież dziekuję za wspólne piekarnikowanie. Wszystki nam się chleb wyjatkowo udał :)
UsuńPozdrawiam
Garstka historii podkręciła mi smak chleba i jeszcze mocniej postanawiam do niego wracać, właśnie dziś piekę nastepny z dodatkiem żurawiny.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Też bedę musiał jeszcze raz upiec, bo szybko znikł, połowa nie jako chleb, ale jako „chrupacze” przed telewizorem. Zwłaszcza te ciensze kawałki. Zamiast czipsów...
UsuńPozdrawiam i do spotkania przy piekaniku za miesiąc.
Nic dziwnego, że popularność takiego chleba rośnie - ma same zalety:-). Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam, Ela
OdpowiedzUsuńMasz rację, same zalety - szybko, łatwo, smacznie i zdrowo :)
UsuńRównież dziekuję za wspólne pieczenie i do wspólnego pieczenia za miesiąc
Fajnie sie razem piekło, dziekuję za wspólny czas ;-)
OdpowiedzUsuńZgadza się, fajnie się piekło :) Chleb idealny do wspólnego wypiekania - każdemu wychodzi na 100%.
UsuńRównież dziękuję za wspólne wypiekanie.
Świetny przepis i niesamowity w smaku chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńRównież dziekuje za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam.
UsuńZ rzodkiewką również bardzo mi smakował,
OdpowiedzUsuńale mam już w planach pastę rybną, będzie pysznie:)
Zerknęłam przy okazji na Twój chleb bez mąki,
wygląda równie apetycznie, co chleb Wikingów!:)
Z rybą też musi być. bo to 'politycznie' poprawny zestaw :D
Usuńpozdrawiam i dziekuję za wspólne pieczenie.
Chlebek cudowny:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)
OdpowiedzUsuńPewnie że cudowny. Kapitalnie, że go wynalazłaś i podesłałas Amber, wielkie dzieki też za wspólne wypieanie. Pozdrawiam Cie serdecznie.
UsuńPrzepis do wielokrotnego powtarzania! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam. Dzieki serdecznie za wspólne wypiekanie w czerwcu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ten chleb ma jedną niesamowita zaletę - kazdemu się slicznie upiecze :)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję za wspólnie pieczenie i pozdrawiam serdecznie.
Nie tylko zdrowy, dla alergików, ale mega prosty.
OdpowiedzUsuńDziękuję za teraz i do wspólnego za miesiąc !
tak, megaprosty i nie ma prawa nie udać się :)
UsuńDo wspólnego za mieciąc :)
super! jako dziecko fascynowali mnie wikingowie, więc przepis bardzo mi odpowiada!
OdpowiedzUsuńTym bardziej zabieraj sie do jego pieczenia, jesli tego jeszcze nie zrobiłas :)
UsuńŚwietny chlebek, zarówno na słodko i na wytrawnie. Spróbuj koniecznie z miodem! Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńspróbują, a jakże :)
Usuńdziękuje za wspólnie pieczenie
Wyszły idealnie;)) dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńWyszedł idealnie :) dziękuję bardzo :)
UsuńPiękne kromki i kanapeczka podobna do mojej :) Bardzo mnie zaskoczył ten chlebek, nie spodziewałam się fajerwerków, a jednak były! Poza wszystkim łatwość wykonania mnie absolutnie oczarowała.
OdpowiedzUsuńDzięki i do kolejnego razu!
No tak, rzodkiewka i serek na norweskim chlebie chrupkim rządzą :) dziekuje za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam. Do kolejnego razu.
UsuńUdał nam sie wwszystkim ten wypiek :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie
Nie kupuję chrupkiego pieczywa ale taki własny domowy bardzo nam smakował będziemy do niego wracać! Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku!
OdpowiedzUsuńU mnie też został w trymiga pożarty i poinformowano mnie, że ma być znów pieczony ;)
UsuńMany thanks :)
OdpowiedzUsuńYou welcome :)
Usuńand I recommend you this crusty bread to bake - easy and fast to make, crunchy and tasty :)
mamma che bello!!!
OdpowiedzUsuńgrazie !!!!
Sandra
Cieszę się, że dodałaś ten pyszny chlebek do mojej akcji skandynawskiej. Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów :)
OdpowiedzUsuńJak tylko uda mi się upiec jakiś skandynawski chlebek lub bułki - oczywiście zamieszczę :)
UsuńHmm. Przecież mąka żytnia i płatki owsiane zawierają gluten.
OdpowiedzUsuńMasz rację, już to poprawiłem, aby nie wprowadziło bezglutenowców błąd. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam Panie Marcinie.
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis :P mniaaam :P Dzieki
Pozdrawiam
Beata Hippi
PS.I zeby nie bylo....to moje autentyczne nazwisko :)
Cieszę się, że przepis spodobał się :)
UsuńP.S. Aż się wierzyć nie chce z tymi nazwiskami :D