21 czerwca 2014

Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty

Print Friendly and PDF
Tantallon cakes.


Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.
Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji.


Składniki:
  • 115 g mąki pszennej typ 500
  • 115 g mąki kukurydzianej 
  • 115 g miękkiego masła
  • 115 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średnie jajka
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • odrobina cukru pudru do oprószenia

Przygotowanie ciasteczek:
  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj.
  2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny.
  3. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze, o średnicy od 2 do 4 cm). Wykrojone ciasteczka układaj na blasze natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 °C, piecz około 25 minut, lub do uzyskania przez ciasteczka złocistobrązowego koloru. Po upieczeniu wyłóż tantallonki na kratkę, delikatnie bardzo oprósz cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia.
Tantallonki w filiżance.
Tantallonki w filiżance.
Tantallonki z bliska.
Tantallonki z bliska.
Tantallonki na świeżym powietrzu.
Tantallonki na świeżym powietrzu.
Tantalonki w plenerze z Katriną w tle.
Tantalonki w plenerze z Katriną w tle.
Katrina.
Katrina.
Jeść czy grać? Jeść czy grać?
Przysmaki dla taty 4


  przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. są świetne jako dodtek do popołudniowej herbatki :)

      Usuń
  2. Witaj, dziękuję za udział w akcji! Twój przepis dostał się do finału konkursu.
    Można na niego głosować na profilu GRAgamela: https://www.facebook.com/gragamel24

    Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...