Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.
Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji.
Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji.
Składniki:
- 115 g mąki pszennej typ 500
- 115 g mąki kukurydzianej
- 115 g miękkiego masła
- 115 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 średnie jajka
- starta skórka z 1 cytryny
- odrobina cukru pudru do oprószenia
Przygotowanie ciasteczek:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj.
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny.
- Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze, o średnicy od 2 do 4 cm). Wykrojone ciasteczka układaj na blasze natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 °C, piecz około 25 minut, lub do uzyskania przez ciasteczka złocistobrązowego koloru. Po upieczeniu wyłóż tantallonki na kratkę, delikatnie bardzo oprósz cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia.
Tantallonki w filiżance. |
Tantallonki z bliska. |
Tantallonki na świeżym powietrzu. |
Tantalonki w plenerze z Katriną w tle. |
Katrina. |
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńsą świetne jako dodtek do popołudniowej herbatki :)
UsuńWitaj, dziękuję za udział w akcji! Twój przepis dostał się do finału konkursu.
OdpowiedzUsuńMożna na niego głosować na profilu GRAgamela: https://www.facebook.com/gragamel24
Zapraszamy!
ooo, jak miło :)
Usuń