16 października 2016

Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana

Print Friendly and PDF

Kilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko przeleżała na półce w kuchennej szafce parę miesięcy, nawet nie dając o sobie znać. Aż tu nagle semolina sama wypadła mi z szafki wprost do rąk, a tego dnia Zorra przysłała zaproszenie do uczestnictwa w World Bread Day 2016. To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną!
Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „Chleb”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco polecam wszystkim ten chleb.
P.S. Dzisiaj, po upieczeniu i ostygnięciu chleba, przetestowano go z pasztetem. Domownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem...
Wpis znalazł się na liście Panissimo (#44).

Zaczyn:

Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej.


Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm):
  • cały zaczyn
  • 170 g mąki pszennej chlebowej 
  • 400 g mąki z semoliny
  • 300 g letniej wody
  • 13 g soli
  • 10 g mielonego słodu jęczmiennego
  • 34 g prażonego sezamu


Przygotowanie chleba:
  1. Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości.
  2. Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat roboczy, z grubsza uformuj z niego kulę, i włóż do natłuszczonej uprzednio miski. Odstaw pod przykryciem do wyrastania na 2 godziny, w połowie tego czasu składając ciasto. Aby złożyć ciasto, wyłóż je na blat roboczy, lekko rozpłaszcz i złóż na trzy. Następnie obróć ciasto o 90 stopni, ponownie złóż na trzy, i włóż z powrotem do miski, w której wyrastało.
  3. Wyłóż ciasto na blat i podziel na dwie równe części. Każdą część rozciągnij na prostokąt o szerokości równej długości foremki, następnie zwiń wzdłuż dłuższego boku, otrzymując walec o długości foremki. Włóż ciasto do foremek (powinno sięgać mniej wiecej do połowy wysokości foremki), lekko dociskając wyrównaj powierzchnię ciasta.
  4. Odstaw foremki z ciastem do drugiego wyrastania pod przykryciem, na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Czas wyrastania zależy oczywiście od temperatury (drugie wyrastanie może odbywać się w lodówce, trwa wtedy około 8 godzin) i od siły drożdży Wyrastanie należy jednak zakończyć wczesniej, jeśli ciasto dotrze do górnych rantów foremki.
  5. Nagrzej piekarnik do 240 °C, pamiętając o wstawieniu do niego żaroodpornego pojemnika z wodą - aby zaparowąć piekarnik. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij z niego pojemnik z wodą, wstaw foremki z chlebem, i zmniejsz temperaturę do 230°C. Piecz chleb 40 minut, ostatnie 5 z nich na dolnej grzałce (spody chlebów ładnie się przypieką).
  6. Po upieczeniu się chleba wyjmij do z foremek. Chleb upieczony postukany palcem w spód powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli nie, możesz wtedy wyjęty z foremek chleb wstawić na kratce do stygnacego piekarnika na 4 - 5 minut, aby „doszedł”. 
  7. Zanim pokroisz chleb, daj mu całkowicie ostygnąć na kratce. Smacznego.
Dwa chlebki - dwie kromki
Dwa chlebki - dwie kromki
Kromka chleba z semoliny
Kromka chleba z semoliny
Miękisz i chrupiąca skórka
Miękisz i chrupiąca skórka
World Bread Day 2016 (October 16)
Piecz - tak od podstaw

Inspirowała ksążka Chleb. Jeffrey Hamelman.

4 komentarze:

  1. Super wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały!
    Świętowanie w takim gronie to zaszczyt!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Pozwolisz, że teraz pobiegnę zobaczyć Twój chlebek? ;)

      Usuń
  3. I couldn't resist, too! Your bread looks delicious! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!

    OdpowiedzUsuń