20 lutego 2013

Chleb graham

Print Friendly and PDF
Chleb graham.


Wyprawa do młyna zaowocowała wejściem w posiadanie sporej ilości mąki graham, która nie mogła wiecznie stać na półce. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham, na który przepis znalazłem przeglądając różne blogi.
Przepis jest bardzo prosty, nie jest pracochłonny. Jedyne odstępstwo od pierwowzoru to odrobina cukru, aby drożdże miały większą ochotę popracować trochę, oraz odrobina słodu pszenicznego. Z tym słodem to jest historia taka, że udało mi się znaleźć słodownię, która prowadzi sprzedaż wysyłkową klientom detalicznym. Jednak najmniejsze opakowanie to 1 kg, a więc mam sporą ilość słodu; mogę go dodawać praktycznie do każdego wypieku.
Aha, jeszcze jedno - zawsze jest coś kiedyś po raz pierwszy. Po raz pierwszy porzuciłem foremki na rzecz koszyków do wyrastania, wcześniej nie miałem odwagi. No i się udało :-) Chlebki, zwłaszcza okrągły, wyszedł cudny :-)
Chlebki wyrastały mi w trzech koszykach: jeden okrągły o średnicy 22 cm i dwóch małych podłużnych o długości 20 cm każdy.


Składniki :
  • 400 g mąki graham
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży świeżych (lub 11 g drożdży instant)
  • 115 g oliwy
  • 500 g mleka letniego
  • 5 g soli
  • 10 g cukru
  • 10 g słodu pszennego

Przygotowanie ciasta:
  1. W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj 2-3 łyżkami letniego mleka, wymieszaj i na moment odstaw.
  2. W dużej misce wymieszaj mąki i słód. Zrób na środku dołek, w który wlej rozpuszczone drożdże i odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się pęcherzyki gazu.
  3. Wlej mleko, oliwę i dokładnie wymieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Dodaj sól i wyrabiaj dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od ręki i nie zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki. Daj wtedy ciastu fermentować pod przykryciem około 15 minut na stolnicy lub blacie oprószonym mąką.
  4. Uformuj ciasto i przełóż je do wysypanych mąką foremek, lub do koszyka do wyrastania, odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 godzinę, lub jeśli jest taka konieczność - na dłużej. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
  6. Jeśli chleb wyrastał w koszyku, wyłóż go na oprószoną blachę. Wyrośnięty chleb posyp mąką, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do wystygnięcia.
Chleb graham.
Chleb graham.
Chleb graham.
Chleb graham.
Chleb graham.
Chleb graham.
inspirował serwis Panes y Pastelería.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dziekuję :-). jest też bardzo smaczny, a dzięki sporej ilości mąki chlebowej jest też bardziej delikatny miąższ niż się spodziewałem. I łatwy w wykonaniu. Reasumując - polecam :-)

      Usuń
  2. Świetny! :)
    Bardzo lubię pieczywo graham. Trzeba się będzie kiedyś na niego skusić :)

    OdpowiedzUsuń