13 lutego 2013

Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish

Print Friendly and PDF
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish.

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.
Wariacja pomidorowa jest odpowiedzią na zaproszenie do uczestnictwa w Walentynkowym Konkursie Pudliszek...
A dlaczego pomidory??? Pomidory nie bez przyczyny zostały przez Francuzów nazwane „jabłkami miłości”. Dzięki zawartości niezliczonej ilości niezbędnych dla zdrowia składników podnoszą ogólną sprawność organizmu, wpływając na potencję. Na tym polu działają zwłaszcza witaminy z grupy B i witamina D, które zostały w pomidorach dobrane w proporcjach idealnych, bo przez samą naturę.
W dodatku obficie występujący w pomidorach likopen okazał się być lekiem na niektóre przypadki niepłodności u mężczyzn :-)...

...Cebula też nie przypadkiem się na focacci znalazła - setki lat temu posądzano ją o rozpalanie pasji (tybetańscy mnisi nie mogli wejść do klasztoru, jeśli wcześniej spożyli cebulę). Cebula podnosi ciśnienie krwi – i to jest efekt oddziaływania cebuli jako afrodyzjaka.


Składniki (na blachę ok 43x30cm) :

Przygotowanie ciasta:
  1. Wyjmij Poolish co najmniej 1 godzinę przed użyciem, aby cię ociepliło.
  2. Obierz cebulę, pokrój w piórka, delikatnie posól i polej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę, Poolish i wodę, następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania.
  4. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką, delikatnie posyp je mąką i rozpłaszcz tak, aby przybrało formę prostokąta. Daj ciastu odpocząć 5 minut.
  5. Rękoma oprószonymi mąką rozciągnij ciasto tak, aby podwoiło swoje wymiary, następnie złóż w poprzek i wzdłuż, spryskaj oliwą, ponownie delikatnie oprósz mąką, przykryj folią spożywczą lub dużą torbą foliową i pozostaw na 30 minut.
  6. Ponownie rękoma oprószonymi mąką rozciągnij ciasto tak, aby podwoiło swoje wymiary, następnie złóż w poprzek i wzdłuż, spryskaj oliwą, ponownie delikatnie oprósz mąką, przykryj folią spożywczą lub dużą torbą foliową i pozostaw na 30 minut.
  7. Po raz trzeci rękoma oprószonymi mąką rozciągnij ciasto tak, aby podwoiło swoje wymiary, następnie złóż w poprzek i wzdłuż, spryskaj oliwą, ponownie delikatnie oprósz mąką, przykryj folią spożywczą lub dużą torbą foliową i pozostaw na 1 godzinę.
  8. Blachę wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia, rozprowadź na papierze 25 g oliwy wymieszanej z ziołami. Wyłóż na blachę focaccię, polej ją z góry pozostałymi 25 g oliwy z ziołami i delikatnie rozprowadź ją palcami na całej powierzchni blachy. Rozprowadź po całej powierzchni pomidory krojone. Jeśli masz ochotę, posyb jeszcze ziołami - bazylią, tymiankiem, oregano...
  9. Teraz jest najfajniejsza część - rozcapierz palce obu rąk i dokładnie podziób nimi całą powierzchnię focacci :-)
  10. Pokryj focacię równomiernie cebulą i przykryj folią spożywczą lub dużą torbą foliową, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do całkowitego wypełnienia blachy przez focaccię.
  11. Na 15 minut przed pieczeniem, zroś delikatnie focaccię oliwą.
  12. Rozgrzej piekarnik do temperatury 260 °C, wstaw focaccię, zmniejszając jednocześnie temperaturę do 230 °C i piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz kolejne 10-15 minut, lub do chwili, kiedy powierzchnia focacci zacznie brązowieć; wyłącz wtedy piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozwól piekarnikowi około 5 minut stygnąć z uchylonymi drzwiczkami i focaccią w środku.
  13. Wyjmij blachę z piekarnika i od razu wyjmij focaccię z blachy; odstaw do ostygnięcia. Po jakiś 20 minutach możesz delikatnie usunąć papier do pieczenia,  focaccię pokroić i skosztować.
Ciasto na blacie. Punkt 4.
Ciasto na blacie. Punkt 4.
Złożone ciasto. Punkt 5.
Złożone ciasto. Punkt 5.
Ciasto na blasze. Puntk 8.
Ciasto na blasze. Punkt 8.
Rozciągnięte ciasto na blasze. Punkt 8.
Rozciągnięte ciasto na blasze. Punkt 8.
Pomidory na pokładzie. Punkt 8.
Pomidory na pokładzie. Punkt 8.
Cebula już jest na cieście. Punkt 10.
Cebula już jest na cieście. Punkt 10.
Focaccia wyjęta z piekarnika.
Focaccia wyjęta z piekarnika.
Focaccia na półmisku.
Focaccia na półmisku.

Focaccia z bliska.
Focaccia z bliska.
Focaccia z bliska.
Focaccia z bliska.



inspirowała książka El Aprendiz de Panadero, Peter Reinhart.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. A dziękuję :) i zapewniam - jest pyszne. Dzieki Poolisz ciasto jest bardzo mięki i delikatne, zupełnie inne niz w pizzach tradycyjnych. No i własnie ogrzałem sobie troszeczke w mikrofalówce - na ciepło jest super.

      Usuń