Bułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było to tak, jak każdy domowy kucharz lubi najbardziej - nikt nie mówił, że mu smakuje, tylko po prostu sięgał po następną bułeczkę :-) Ledwo zdążyłem chwycić ostatnią...
Przepis jest na 11 bułeczek, ale wyrastają dosyć spore i myślę, ze można pokusić się na zrobienie większej ilości mniejszych bułeczek...
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są Z.T. Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Składniki na farsz:
- 4 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki curry
- 6 łyżek wody
- 1 duża cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 200 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu, inne przyprawy wg gustu
Przygotowanie farszu:
- Ugotuj ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Wymieszaj dokładnie curry z 3 łyżkami wody.
- Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą.
- Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje.
Składniki na ciasto (na 11 bułeczek):
- 75 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej
- 195 g mąki pszennej chlebowej
- 90 g mąki tortowej
- 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant)
- 6 soli
- 30 g cukru pudru
- 12 g pełnego mleka w proszku
- 1 jajko
- 62 g wody
- odrobina jajka wymieszanego z mlekiem do glazurowania bułek
- zielone części liści pora
Przygotowanie bułek:
- Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i wody w proporcji 1:5. Jeśli robisz go do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.
- Jeśli używasz świeżych drożdży, rozrób je z połową cukru.
- W większej misce wymieszaj suche składniki: mąki, mleko w proszku, sól (i drożdże instant, jeśli je używasz).
- W drugiej misce wymieszaj Tang Zhong, wodę i jajko ( i rozrobione z cukrem świeże drożdże, jeśli ich używałeś). Pamiętaj jednak, aby zostawić sobie odrobinę jajka do poglazurowania bułek.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj składniki mokre i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Po wymieszaniu wyłóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką i wyrabiaj około 20 minut.
- Dodaj do ciasta roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Uformuj z ciasta kulę i włóż do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia, do podwojenia objętości ciasta.
- Opłucz zielone części liści pora, potnij je wzdłuż na paski o szerokości około 8-10 mm i długości około 25 cm.
- Po wyrośnięciu ciasta rozciągnij je do formy prostokąta, złóż prostokąt wzdłuż na pół, następnie zroluj nadając formę wałka. Podziel go na 11 kawałków, każdy o wadze około 50 g.
- Każdy kawałek rozwałkuj delikatnie nadając okrągły kształt, nałóż farszu i zawiń go, formując bułeczkę o lekko podłużnym kształcie. Bułeczkę niezbyt ściśle przewiąż pośrodku paskiem z liścia pora, a następnie połóż na natłuszczonej blasze do wyrośnięcia. Bułeczki kładź na blasze wiązaniem do dołu. Odstające końce pora będzie można odciąć nożyczkami po upieczeniu.
- Odłóż bułeczki pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, dopóty, dopóki nie podwoją swojej objętości.
- Nagrzej piekarnik do 200 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka z mlekiem w celu poglazurowania.
- Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż bułeczki i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Farsz do bułek. |
Czas na drugie wyrastanie. |
Gotowe bułki. |
Gotowe bułki. |
Wow, jakie fajne są te bułki !Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspanialy pomysl z przedzialkiem!! Super.Elka
OdpowiedzUsuń