24 lutego 2013

Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong

Print Friendly and PDF

Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty. 

Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców pozostają barwniki spożywcze.
Przyznaję się, tym razem byłem leniwcem :-) ...



Składniki (na bochenek 26 cm):
  • 180 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej i mleku
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g mąki pszennej 650
  • 54 g mleka
  • 5 g soli
  • 10 g drożdży świeżych (lub 3 g drożdży instant)
  • 30 g mleka pełnego w proszku
  • 24 g masła lub oliwy
  • 14g cukru
  • barwniki naturalne zielony, czerwony i pomarańczowy

Składniki na glazurę:
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g masła
  • 35 g roztrzepanego jajka
  • 35 g mąki pszennej typu 550

 Przygotowanie chleba:

  1. Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.
  2. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do worka foliowego i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.
  3. Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut.
  4. Dodaj do ciasta oliwę lub roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj dopóty, dopóki tłuszcz nie zostanie całkowicie wchłonięty.
  5. Ciasto waży około 600g. Podziel ciasto na trzy części - jedną o wadze 380 g, drugą o wadze 170 g i trzecią o wadze 50 g. Do największej części ciasta dodaj barwnik zielony, do średniej dodaj barwnik żółty, a do najmniejszej części ciasta barwnik czerwony.
  6. Każdą część ciasta wyrabiaj do równomiernego rozłożenia się barwnika i uzyskania przez ciasto jednolitego koloru (pozostałe części ciasta w tym czasie trzymaj pod przykryciem), następnie uformuj kulę i odstaw do natłuszczonej miski. Wszystkie miski odstaw w temperaturze pokojowej pod przykryciem (lub szczelnie zawinięte w torbie foliowej) na około 2,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta.
  7. Po wyrośnięciu średnią kulę (czerwoną) podziel na 5 równych części (około 34 g) i  sformułuj wałki o długości około 24 cm (długość spodu formy). Z najmniejszej części (żółtej) sformułuj wałek o takiej samej długości.
  8. Z zielone części oddziel pięć kawałków po 20 g każdy, i zrób nich wałki tej samej długosci co poprzednie. Pozostałą część zielonego ciasta delikatnie rozciągnij do formy prostokąta, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o długości równej długości foremki i szerokości około 3-4 krotnej szerokości foremki. 
  9. Na rozwałkowanej zielonej części ułóż czerwony wałek, jeden zielony i kolejny czerwony. Na nich umieść wałek żółty, który następnie otocz naprzemiennie wałkami zielonymi i czerwonymi. Aby sobie ułatwić i aby wałki lepiej się trzymały jeden drugiego, przed dołączeniem kolejnego wałka posmaruj go delikatnie wodą używając pędzelka.
  10. Zawiń połączone wałki pozostałą częścią rozwałkowanego zielonego ciasta, sklej końce i przełóż do foremki złączeniem do dołu.
  11. Umieść foremkę w torbie foliowej i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia w cieple. Może być np. piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie, prawie trzykrotnie.
  12. Przygotuj glazurę - rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj rozbełtane jajko i kontynuuj rozcieranie stopniowo dodając mąkę.  Umieść glazurę w lodówce na 15-20 minut, aby glazura trochę stężała.
  13. Nagrzej piekarnik do 210 °C, w tym czasie umieść glazurę na chlebie, najlepiej małym tłoczkiem do wyciskania kremu. Nie trzeba pokrywać chleba dokładnie glazurą, gdyż pod wpływem temperatury glazura roztopi się i dokładnie pokryje powierzchnię chleba.
  14. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Piecz jeszcze 25 minut.
  15. Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Jeśli uznasz, że boki, które były w foremce tego wymagają, możesz wyjęty z foremek chleb włożyć na kilka minut do wyłączonego i stygnącego piekarnika.
Trzy kule, trzy kolory. Punkt 5.
Trzy kule, trzy kolory. Punkt 5.
Wałki ciasta. Punkt 7.
Wałki ciasta. Punkt 7.
Zaczynamy formowanie kwiatu. Punkt 9.
Zaczynamy formowanie kwiatu. Punkt 9.
Przygotowana glazura. Punkt 12.
Przygotowana glazura. Punkt 12.
Glazura na cieście. Punkt 13.
Glazura na cieście. Punkt 13.
Chleb Kwiat.
Chleb Kwiat.
Chleb Kwiat.
Chleb Kwiat.
Chleb Kwiat z kwiatem.
Chleb Kwiat z kwiatem.
Chleb Kwiat.
Chleb Kwiat.
 Zachęcamy niejadki do jedzenia!

inspirował blog Gabriela, clavo y canela.

4 komentarze:

  1. Wygląda genialnie optymistycznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Bardzo fajny pomysł. Skusi niejednego niejadka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ładny chlebek! Pięknie kolorowy. :)
    Bardzo zachęcający do schrupania.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...