Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty.
Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców pozostają barwniki spożywcze.
Przyznaję się, tym razem byłem leniwcem :-) ...
Składniki (na bochenek 26 cm):
- 180 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej i mleku
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 70 g mąki pszennej 650
- 54 g mleka
- 5 g soli
- 10 g drożdży świeżych (lub 3 g drożdży instant)
- 30 g mleka pełnego w proszku
- 24 g masła lub oliwy
- 14g cukru
- barwniki naturalne zielony, czerwony i pomarańczowy
Składniki na glazurę:
- 35 g cukru pudru
- 35 g masła
- 35 g roztrzepanego jajka
- 35 g mąki pszennej typu 550
Przygotowanie chleba:
- Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.
- W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do worka foliowego i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.
- Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut.
- Dodaj do ciasta oliwę lub roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj dopóty, dopóki tłuszcz nie zostanie całkowicie wchłonięty.
- Ciasto waży około 600g. Podziel ciasto na trzy części - jedną o wadze 380 g, drugą o wadze 170 g i trzecią o wadze 50 g. Do największej części ciasta dodaj barwnik zielony, do średniej dodaj barwnik żółty, a do najmniejszej części ciasta barwnik czerwony.
- Każdą część ciasta wyrabiaj do równomiernego rozłożenia się barwnika i uzyskania przez ciasto jednolitego koloru (pozostałe części ciasta w tym czasie trzymaj pod przykryciem), następnie uformuj kulę i odstaw do natłuszczonej miski. Wszystkie miski odstaw w temperaturze pokojowej pod przykryciem (lub szczelnie zawinięte w torbie foliowej) na około 2,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta.
- Po wyrośnięciu średnią kulę (czerwoną) podziel na 5 równych części (około 34 g) i sformułuj wałki o długości około 24 cm (długość spodu formy). Z najmniejszej części (żółtej) sformułuj wałek o takiej samej długości.
- Z zielone części oddziel pięć kawałków po 20 g każdy, i zrób nich wałki tej samej długosci co poprzednie. Pozostałą część zielonego ciasta delikatnie rozciągnij do formy prostokąta, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o długości równej długości foremki i szerokości około 3-4 krotnej szerokości foremki.
- Na rozwałkowanej zielonej części ułóż czerwony wałek, jeden zielony i kolejny czerwony. Na nich umieść wałek żółty, który następnie otocz naprzemiennie wałkami zielonymi i czerwonymi. Aby sobie ułatwić i aby wałki lepiej się trzymały jeden drugiego, przed dołączeniem kolejnego wałka posmaruj go delikatnie wodą używając pędzelka.
- Zawiń połączone wałki pozostałą częścią rozwałkowanego zielonego ciasta, sklej końce i przełóż do foremki złączeniem do dołu.
- Umieść foremkę w torbie foliowej i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia w cieple. Może być np. piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie, prawie trzykrotnie.
- Przygotuj glazurę - rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj rozbełtane jajko i kontynuuj rozcieranie stopniowo dodając mąkę. Umieść glazurę w lodówce na 15-20 minut, aby glazura trochę stężała.
- Nagrzej piekarnik do 210 °C, w tym czasie umieść glazurę na chlebie, najlepiej małym tłoczkiem do wyciskania kremu. Nie trzeba pokrywać chleba dokładnie glazurą, gdyż pod wpływem temperatury glazura roztopi się i dokładnie pokryje powierzchnię chleba.
- Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek folią aluminiową, aby skórka się zbytnio nie spiekła i zmniejsz temperaturę do 180 °C. Piecz jeszcze 25 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Jeśli uznasz, że boki, które były w foremce tego wymagają, możesz wyjęty z foremek chleb włożyć na kilka minut do wyłączonego i stygnącego piekarnika.
|
Trzy kule, trzy kolory. Punkt 5. |
|
Wałki ciasta. Punkt 7. |
|
Zaczynamy formowanie kwiatu. Punkt 9. |
|
Przygotowana glazura. Punkt 12. |
|
Glazura na cieście. Punkt 13. |
|
Chleb Kwiat. |
|
Chleb Kwiat. |
|
Chleb Kwiat z kwiatem. |
|
Chleb Kwiat. |
inspirował blog Gabriela, clavo y canela.
Wygląda genialnie optymistycznie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńSuper. Bardzo fajny pomysł. Skusi niejednego niejadka :)
OdpowiedzUsuńJaki ładny chlebek! Pięknie kolorowy. :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcający do schrupania.
Pozdrawiam:)