20 listopada 2013

Weka...a może bułka paryska?

Print Friendly and PDF
Weka pokrojona.

Weka w Krakowskiem, to po prostu bułka paryska, bułka wrocławska, górnośląski francuz, łódzka angielka, poznańska kawiorka, kujawski baton lub bułka wyborowa, albo też bułka kielecka, bina czy też gryzka.
Tyleż nazw dla tej długiej na około 30 cm bułki, kształtem i wielkością zbliżonej do podłużnego chleba, lecz z miąższem bardziej mięsistym. A najsmaczniejsza jest tuż po upieczeniu, ostygnięciu, z chrupiącą skórką, tylko i wyłącznie z dobrym masłem. Niczego więcej nie potrzeba.
A tak między nami - mamy już grahamkę, teraz jest weka. Pozostaje tylko do zrobienia kajzerka...
Wpis znajdzie się na liście Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.


Składniki (na 2 weki):
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 160 g mleka
  • 200 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 12 g soli
  • 30 g oliwy
  • 6 g słodu jęczmiennego

 Przygotowanie wek:

  1. Rozetrzyj drożdze z cukrem, dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw na chwilę, aby drożdże „ruszyły".
  2. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę i słód. Na środku zrób dołek, do któreg wlej rozpuszczone drożdże. Dodaj pozostałe składniki: oliwę, wodę i sól. Dokładnie wymieszaj, aż do dokładnego połączenia się składników.
  3. Wyrabiaj ciasto około 15 minut, a następnie uformuj z ciasta kulę. Delikatnie posmaruj ją oliwą i umieść misce. Przykryj miskę i odstaw do wyrastania na półtorej godziny. 
  4. Wyjmij ciasto na blat, delikatnie spłaszcz i podziel na dwie równe części. Z każdej części uformuj podłużną, ale niezbyt cienką, bułkę. Ułóż uformowane weki wzdłuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrastania na około 1 godzinę.
  5. Nagrzej piekarnik do 230 °C wstawiwszy wczesniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, żyletką lub ostrym nożem natnij weki po skosie, spryskaj wodą i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, wtedy to zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz dalsze 25 minut. Jeśli uznasz, że za bardzo się przypiekają, możesz pod koniec przykryć je folią luminiową.
  6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia. 
Weka w całej okazałości.
Weka w całej okazałości.
Wekowy duet.
Wekowy duet.
Weka w przekroju.
Weka w przekroju.
Weka pokrojona.
Weka pokrojona.
inspirował przepis Pracownia wypieków.

9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Z chęcią bym zrobiła...tylko nie wiem gdzie można kupić słód jęczmienny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proste - w wyszukiwarce internetowej napisz 'słodownia sklep' i już :)

      Usuń
  2. Piękna jest. Wręcz idealna. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można pominąć słód albo czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam , tak się cieszyłam bo ciasto pięknie w misce wyrosło , ale później to porażka , wyszły mi 2 cienkie placki , w ogóle nie urosły , dlaczego ? buuuuu :( Robiłam wszystko ściśle według przepisu . Jedynie zapach piękny pozostał ......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda mi po prostu na przerośnięte ciasto - trochę za długo wyrastało. W cieplejszym otoczeniu ciasto szybciej rosnie i wtedy trzeba skrócic czas wyrastania. Albo za duzo płynu - mąka mogła mieć mniejszą chłonność.
      Ale najwazniejsze, to nie poddawaj się, upiecz jeszcze raz - na pewno za drugim razem się uda :)

      Usuń
  5. Dziękuje za przepis. Pominęłam słód oraz oliwę. Przy wyrabianiu ciasta weszło jeszcze trochę mąki. Bardzo dobre proporcje składników oraz czasy rośnięcia i pieczenia. Bardzo dobry sposób pieczenia z parą. Smak i wygląd idealny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał, a buła się udała :)

      Usuń