22 marca 2014

Tang Zhong i kasza jaglana

Print Friendly and PDF
Tang Zhong i kasza jaglana

Konstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną, kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak będzie miał chleb. Bo kasza z łuskanego ziarna prosa jest zdrowa i smaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony.
Właściciwe przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb z kuskusem, dodałem jednak trochę więcej mąki, aby ciasto było zwarte. Kaszka nie była zbyt miękko ugotowana, i wyraźnie można było ją wyczuć w ustach jedząc chleb.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.


Składniki (na jedną foremkę a 23 cm):
  • 100 g Tang Zhong z mąki pszennej chlebowej i wody
  • 210 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 g mąki żytniej chlebowej
  • 18 g świeżych drożdży
  • 30 g oraz 1 łyżeczka oliwy
  • 1 jajko
  • 110 g mleka
  • 30 g brązowego cukru
  • 5 g soli 
  • 5 g słodu pszenicznego
  • 100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
Przygotowanie chleba:
  1. Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury pokojowej.
  2. Zagotuj kaszę na wodzie. Gotuj ją 5 minut, potem odsącz, wlej łyżeczkę oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  3. W miseczce rozetrzyj drożdże z dwoma łyżkami cukru, dodaj letnie mleko i wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.
  4. W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie dość luźne, jeśli będzie zbyt luźne, możesz podsypać mąką pszenną.
  5. Dodaj do ciasta kaszę jaglaną. Najlepiej rozciągnąć ciasto do postaci dużego kwadratu, kaszę rozsypać na całej powierzchni ciasta, i złożyć ciasto niczym kopertę. Wyrabiaj następnie ciasto delikatnie, ale tylko do równomiernego rozłożenia się kaszy w cieście.
  6. Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej miski, odstaw po przykryciem na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  7. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy. Podziel je na 4 równe części, każdą z nich delikatnie zaokraglij i daj odpocząć pod przykryciem około 15 minut.
  8. Każdą z części ciasta rozwałkuj, aby uzyskać długi pasek o szerokości równej szerokości foremki. Zroluj pasek wzdłuż dłuższego boku, następnie włóż do foremki w poprzek złączeniem rolki do dołu.
  9. Odstaw foremkę z ciastem na około 1-1,5 godziny do ponownego wyrośnięcia dopóty, dopóki nie wyrośnie nie więcej niż 1 cm ponad górny rand foremki. Ciasto powinno wyrastać pod przykryciem.
  10. Nagrzej piekarnik do 180 °C. W trakcie nagrzewania się piekarnika pomaluj chleb odrobiną mleka przy użyciu kuchennego pędzelka. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Na ostatnie 10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy równomierniej przypieczona.
  11. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Koniec wyrastania, zaraz pieczemy.
Koniec wyrastania, zaraz pieczemy.
Upieczony chleb.
Upieczony chleb.
Upieczony chleb.
Upieczony chleb.
Miękisz z wyraźnie widocznymi ziarnami kaszy.
Miękisz z wyraźnie widocznymi ziarnami kaszy.
inspirował przepis Tang Zhong i kuskus.

4 komentarze: