27 grudnia 2013

Pâte fermentée razowe

Print Friendly and PDF
Pâte fermentée razowe.

Pâte fermentée razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek.

Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze.


Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego:

  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 150 g wody letniej
  • 0,5 g drożdży świeżych
  • 10 g soli
  1. Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie składniki, a następnie wyrabiaj około 10 minut.
  2. Uformuj kulę, którą umieść w lekko natłuszczonej oliwą misce. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej, następnie odstaw do wyrastania.
  3. Po 12-16 godzinach w temperaturze pokojowej nadaje się do użycia. Dojrzałość pâte poznasz po powstałej kopułce i delikatnym wklęśnięciu na jej środku.
  4. Pâte możesz przechowywać w lodówce do 48 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed kontynuacją robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową.
  5. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy, jednak najlepiej przechowywać nie dłużej niż tydzień. Po wyjęciu ciasta i jego rozmrożeniu możesz kontynuować pieczenie chleba. Pamiętaj, że ciasta już rozmrożonego nie wolno drugi raz zamrażać.
Pâte przygotowane do wyrastania.
Pâte przygotowane do wyrastania. Pkt.2.
Pâte 16 godzin później.
Pâte 16 godzin później. Gotowe do robienia chleba.
Domowe pieczywo i bułki
przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Jeffrey Hamelman.

1 komentarz: