23 grudnia 2013

Chleb graham na zakwasie pszennym

Print Friendly and PDF
Chleb graham na zakwasie pszennym.

Znalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego.
Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było go też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym bochnie.
Ilość składników wystarczyła na dwie foremki 20x10 cm, ale oczywiście można piec w jednej dłuższej.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.

Zaczyn:
  • 300 g mąki graham
  • 120 g zakwasu pszennego
  • 8 g drożdży świeżych (lub 2 g drożdży instant)
  • 250 g letniej wody
Na 12 godzin przed rozpoczęciem pracy dokarm zakwas. W letniej wodzie, o temperaturze 26 °C, rozpuść drożdże. W misce wymieszaj dokładnie zakwas, mąkę i wodę z rozpuszczonym dożdżami. Odstaw zaczym pod przykryciem na 5 godzin w ciepłym miejscu.


Składniki:
  • cały zaczyn
  • 140 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant)
  • 11 g soli

Przygotowanie chleba:
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż na blat i wyrabiaj około 20 minut. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do rąk, delikatnie oprósz ręce mąką, ale nie posypuj nią ciasta. Odstaw ciasto w spoczynku pod przykryciem na 30 minut.
  2. Podziel ciasto na dwie cześci, uformuj delikatnie podłóżne bochenki i włóż do foremek. Odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C wstawiając uprzednio naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, spryskaj chleb delikatnie wodą i wstaw go do piekarnika.
  4. Pierwsze pięć minut piecz chleb w temperaturze 220 °C, po czym zmniejsz ją do 190 °C. Piecz dalsze 35-40 minut. Jeśli chleb popukany w spód będzie wydawał głuchy odgłos, to znaczy, że jest gotowy.
  5. Wyjmij chleb z piekarnika (możesz go jeszcze natychmiast po wyjęciu z piekarnika spryskać woda, aby skórka miała wiekszy połysk) i odstaw na kratkę do wystygnięcia.

Chleb graham na zakwasie pszennym.
Chleb graham na zakwasie pszennym.
Chleb graham na zakwasie pszennym.
Chleb graham na zakwasie pszennym.
Chleb graham na zakwasie pszennym.
Chleb graham na zakwasie pszennym.
Chleb graham na zakwasie pszennym.
Chleb graham na zakwasie pszennym.
Domowe pieczywo i bułki
inspirował blog AdamPiekarz.

11 komentarzy:

  1. Ładny chlebek. Grahamkowy to moje marzenie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to musisz sie brać do roboty :) Na szczęście mamy blisko do młyna, gdzie mąki graham wbród....tylko kupować i piec.

      Usuń
    2. Mówisz o młynie w Oliwie? Czy gdzie? Bo wiesz, ogólnie to mąkę kupuję w sklepie, a chleb piekę bardzo rzadko. Kiedyś częsciej , ale czasu mi brakuje.
      Pozdrowienia

      Usuń
    3. Młyn w Pruszczu. Możesz nie tylko make dostać, ale bardzo duzo różnych ziół i przypraw.

      Usuń
  2. Wygląda pięknie :) Chętnie wypróbuje przepis :) pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb graham będzie kolejnym do przetestowania, jak już opanuję żytnie ;) Tylko pewnie warto znaleźć młyn w mojej okolicy - przypuszczam, że najlepszą mąkę można dostać właśnie w młynie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno najtańszą. Właściciwe to nie widziałem maki graham w normalnym sklepie, za wyjątkiem regałów z ekologicznymi produktami w supersamach, ale z racji tej ekologiczności w była znacznie droższa niż we młynie.

      Usuń
  4. Witam, jestem początkująca w sprawie wypieków chleba tym bardziej na zakwasie ^^ stąd moje pytanie: czy zakwas pszenny można zastąpić zakwasem żytnim? Czy będzie to już całkiem coś innego? Chlebek na zdjęciach wygląda przepięknie i jedyna przeszkoda to brak zakwasu pszennego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że mozna zastapić. Chleb jednak będzie miał troche inny smak, bardziej wytrawny, dodatkowo będzie trochę bardziej kwaśny.
      Z drugiej strony, jesli masz zakwas żytnik, bardzo szybko i łatwo mozesz przy jego pomocy zrobić zakwas pszenny:
      Składniki:
      - 2 czubate łyżki zakwasu żytniego, który był dokarmiony co najmniej 12 godzin wcześniej
      - 50g wody
      - 50g razowej mąki mąki pszennej razowej (w ostateczności może być pszenna chlebowa, ale wtedy zakwas będzie słabszy)

      Składniki dokładnie wymieszaj - najpierw mieszasz zakwas z wodą, a później dodaj świeżą mąkę.
      Mieszankę zostaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej – zakwas zacznie pracować i na jego powierzchni pojawią się liczne bąbelki.
      Dokładamy koleją porcję mąki i wody (po 50g), wymieszaj i zostaw znowu na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

      I tak otrzymasz zakwas przenny gotowy do użycia.

      Usuń
  5. to już wyższa szkoła jazdy :) spróbuję z zakwasem żytnim, później spróbuję zrobić zakwas pszenny. Dziękuję za szybką i cenną odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...