Znalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego.
Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było go też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym bochnie.
Ilość składników wystarczyła na dwie foremki 20x10 cm, ale oczywiście można piec w jednej dłuższej.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.
Zaczyn:
- 300 g mąki graham
- 120 g zakwasu pszennego
- 8 g drożdży świeżych (lub 2 g drożdży instant)
- 250 g letniej wody
Na 12 godzin przed rozpoczęciem pracy dokarm zakwas. W letniej wodzie, o temperaturze 26 °C, rozpuść drożdże. W misce wymieszaj dokładnie zakwas, mąkę i wodę z rozpuszczonym dożdżami. Odstaw zaczym pod przykryciem na 5 godzin w ciepłym miejscu.
Składniki:
- cały zaczyn
- 140 g mąki pszennej chlebowej
- 4 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant)
- 11 g soli
Przygotowanie chleba:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż na blat i wyrabiaj około 20 minut. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do rąk, delikatnie oprósz ręce mąką, ale nie posypuj nią ciasta. Odstaw ciasto w spoczynku pod przykryciem na 30 minut.
- Podziel ciasto na dwie cześci, uformuj delikatnie podłóżne bochenki i włóż do foremek. Odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C wstawiając uprzednio naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, spryskaj chleb delikatnie wodą i wstaw go do piekarnika.
- Pierwsze pięć minut piecz chleb w temperaturze 220 °C, po czym zmniejsz ją do 190 °C. Piecz dalsze 35-40 minut. Jeśli chleb popukany w spód będzie wydawał głuchy odgłos, to znaczy, że jest gotowy.
- Wyjmij chleb z piekarnika (możesz go jeszcze natychmiast po wyjęciu z piekarnika spryskać woda, aby skórka miała wiekszy połysk) i odstaw na kratkę do wystygnięcia.
Chleb graham na zakwasie pszennym. |
Chleb graham na zakwasie pszennym. |
Chleb graham na zakwasie pszennym. |
Chleb graham na zakwasie pszennym. |
Ładny chlebek. Grahamkowy to moje marzenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
No to musisz sie brać do roboty :) Na szczęście mamy blisko do młyna, gdzie mąki graham wbród....tylko kupować i piec.
UsuńMówisz o młynie w Oliwie? Czy gdzie? Bo wiesz, ogólnie to mąkę kupuję w sklepie, a chleb piekę bardzo rzadko. Kiedyś częsciej , ale czasu mi brakuje.
UsuńPozdrowienia
Młyn w Pruszczu. Możesz nie tylko make dostać, ale bardzo duzo różnych ziół i przypraw.
UsuńWygląda pięknie :) Chętnie wypróbuje przepis :) pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńChleb graham będzie kolejnym do przetestowania, jak już opanuję żytnie ;) Tylko pewnie warto znaleźć młyn w mojej okolicy - przypuszczam, że najlepszą mąkę można dostać właśnie w młynie
OdpowiedzUsuńNa pewno najtańszą. Właściciwe to nie widziałem maki graham w normalnym sklepie, za wyjątkiem regałów z ekologicznymi produktami w supersamach, ale z racji tej ekologiczności w była znacznie droższa niż we młynie.
UsuńWitam, jestem początkująca w sprawie wypieków chleba tym bardziej na zakwasie ^^ stąd moje pytanie: czy zakwas pszenny można zastąpić zakwasem żytnim? Czy będzie to już całkiem coś innego? Chlebek na zdjęciach wygląda przepięknie i jedyna przeszkoda to brak zakwasu pszennego :(
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mozna zastapić. Chleb jednak będzie miał troche inny smak, bardziej wytrawny, dodatkowo będzie trochę bardziej kwaśny.
UsuńZ drugiej strony, jesli masz zakwas żytnik, bardzo szybko i łatwo mozesz przy jego pomocy zrobić zakwas pszenny:
Składniki:
- 2 czubate łyżki zakwasu żytniego, który był dokarmiony co najmniej 12 godzin wcześniej
- 50g wody
- 50g razowej mąki mąki pszennej razowej (w ostateczności może być pszenna chlebowa, ale wtedy zakwas będzie słabszy)
Składniki dokładnie wymieszaj - najpierw mieszasz zakwas z wodą, a później dodaj świeżą mąkę.
Mieszankę zostaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej – zakwas zacznie pracować i na jego powierzchni pojawią się liczne bąbelki.
Dokładamy koleją porcję mąki i wody (po 50g), wymieszaj i zostaw znowu na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
I tak otrzymasz zakwas przenny gotowy do użycia.
to już wyższa szkoła jazdy :) spróbuję z zakwasem żytnim, później spróbuję zrobić zakwas pszenny. Dziękuję za szybką i cenną odpowiedź!
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za udany wypiek :)
UsuńRobiłam ostatnio chleb grahamowy i mi nie wyszedł ;/ Może dałam za mało drożdży ? Uwielbiam chleb grahamowy i na pewno zrobię do niego kolejne podejście. Może w końcu mi się uda :D
OdpowiedzUsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości są foremki o których wspominasz w przepisie?
Witam
OdpowiedzUsuńPytanie:czy można nagrzewać piekarnik nie wyciągając chleba, który w nim wyrastał?
Można, ale trzeba odpowiednio zmodyfikować czas pieczenia. Ponadto na czas rozgrzewania się piekarnika warto przykryć chleb, np.folią aluminiową, aby góra zbytnio się nie wysuszyła.
UsuńPrzykład przepisu z chlebem w nagrzewającym się piekarniku masz tu.
Upiekłem dzisiaj chleb z tego przepisu rewelacja zrobiłem małą modyfikację dodałem odrobinę miodu
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chleb się udał, iż smakuje :)
Usuń