12 grudnia 2013

Chleb owsiany, przypadkowy

Print Friendly and PDF

Ten chleb wyszedł przez przypadek. Miał być prosty i łatwy do wykonania chleb owsiany, opracowany przez Rene Beckera, bostońskiego piekarza o polskich korzeniach. Okazało się, że po drodze było kilka błędów i pomyłek. Był błąd w tłumaczeniu angielskiego oryginału książki na wersję hiszpańską, potem i ja coś jeszcze źle przeczytałem. I tak coraz bardziej przerażony patrzyłem na lepką pacię, która za nic nie chciała zamienić się w chlebowe ciasto. Skończyło się jednak dobrze, nawet bardzo dobrze, a raczej bardzo, bardzo smacznie.
Chleb wyszedł zaskakująco smaczy, z wyraźnym posmakiem owsa, lekko ciemniejszym miążeszm i ze skórką tak chrupiącą, że dla niej samej można było chleb próbować, i próbować, i chrupać i chrupać. Chleb w smaku - rewelacyjny. Bardzo mi smakował z delikatną wędlinka, albo z serem zółtym o wyrazistym smaku. Ale najbardzej, tuż po upieczeniu, dopiero co ostygnięty, z masełkiem...dawno mi tak nie smakował mój własny wypiek.

p.s.Piekarnik rozgrzałem do 250 °C. Dzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia nie spadła za bardzo, i otrzymałem rewelacyjnie chrupiącą skórkę.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.


Składniki (na 2 foremki a 22 cm) :
  • 250 g mąki owsianej
  • 400 mąki pszennej typ 550
  • 400 g letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g soli morskiej
  • 8 g słodu pszenicznego (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta:
  1. Do dużej miski rozkrusz drożdże, dolej letnią wodę i wymieszaj tak, aby drożdże się rozpuściły.
  2. Dodaj przesianą makę owsianą i rozmieszaj, aż do otrzymania masy o jednolitej konsystencji, całkowicie bez grudek. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny.
  3. Dodaj 250 g przesianej mąki pszenną, słód i sól. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia się składników. Zaprzęgnij do roboty mikser, ciato będzie zbyt lepkie, aby je wyrabiać ręcznie. Miksuj na wolnych obrotach około 10 minut dodając stopniowo pozostałą część mąki pszennej. Przełóż ciasto na obsypany mąką blat, króciuteńko zagnieć i przykryj je wilgotną ściereczką, folia spożywczą, lub po prostu miską odwrócona do góry nogami. Pozwól ciastu wyrastać około 15 minut.
  4. Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj do formy prostokąta. Dwa przeciwległe brzegi złóż jednocześnie do środka, miejsce złączenia lekko dociśnij. Zroluj ciasto wzdłuż i przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole. Jesli w trakcie formowania ciasta bedziesz tego potrzebował, nie zawahaj sie podypywać ciasta maką. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1-2 godziny, w zależnosci od temperatury. Ciasto powinno wyrosnąć jakieś 3 cm ponad górną krawędź foremek, powinno podwoić swoją objętość.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 °C. W tym czasie oprósz chleb mąka owsianą. Jeśli chcesz, możesz delikatnie naciąć chleb, ale zrób to tuż przed włożeniem go do piekarnika.
  6. Wstaw chleb do piekarnika zmniejszając temperaturę do 220 °C, i piecz 30-35 minut, lub do czasu, gdy jego skórka ładnie się przypiecze, zaś popukany w spód wyda głuchy dźwięk.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Chleb owsiany, przypadkowy.
Chleb owsiany, przypadkowy.
Dwa chleb owsiane, przypadkowe.
Dwa chleb owsiane, przypadkowe.
Chleb i kromusie.
Chleb i kromusie.

Kromusie.
Kromusie.
Miąższ i chrupiąca skórka.
Miąższ i chrupiąca skórka.
Chrupiąca skórka.
Chrupiąca skórka.
Domowe pieczywo i bułki

inspirowała książka Elaboracion artesanal del pan - Linda Collister, Anthony Blake.

4 komentarze:

  1. O widzisz, przez przypadek, a jaki ładny i smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpyszniejsze przepisy powstają przez przypadek lub omyłkę. Twój chleb prezentuje się doskonale a jednocześnie dzięki dodatkowi mąki owsianej posłuży zdrowiu , pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
  3. Znaczy bardziej przenny niz owsiany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie to tak. Ale tak naprawdę to raczej chleb mieszany.
      Chleb mieszany jest wtedy, gdy ma co najmniej dwa rodzaje mąki, przy czym tej, której jest najwięcej, to jest nie więcej niż 90%

      Usuń